Conserveermiddelen (E200-E252)

Conserveermiddelen dienen om bederf door bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan en verlengen zo de houdbaarheid van een product. Ze mogen maar in kleine hoeveelheden gebruikt worden en hebben amper een invloed op de smaak of de consistentie.

Toepassing

Conserveermiddelen worden vaak gebruikt in producten van de categorieën charcuterie, margarine, vleesconserven, cake en taart, mosterd, dressing, gedroogd fruit, boter, bakken en braden, siroop, pizza's, borrelhapjes, overige sauzen, vinaigrette en frisdrank

E-nummers

E200 (Sorbinezuur)

E202 (Kaliumsorbaat)

E203 (Calciumsorbaat)

E210 (Benzoëzuur)

E211 (Natriumbenzoaat)

E212 (Kaliumbenzoaat)

E213 (Calciumbenzoaat)

E214 (Ethyl-p-hydroxybenzoaat)

E215 (Ethyl-p-hydroxybenzoaat natriumverbinding, Ethyl-p-hydroxybenzoaat natriumzout)

E216 (Propyl-p-hydroxybenzoaat)

E217 (Propyl-p-hydroxybenzoaat natriumverbinding, Propyl-p-hydroxybenzoaat natriumzout)

E218 (Methyl-p-hydroxybenzoaat)

E219 (Methyl-p-hydroxybenzoaat natriumverbinding, Methyl-p-hydroxybenzoaat natriumzout)

E220 (Zwaveldioxide, Sulfieten)

E221 (Natriumsulfiet)

E222 (Natriumbisulfiet)

E223 (Natriummetabisulfiet, Natriumdisulfiet)

E224 (Kaliummetabisulfiet)

E226 (Calciumsulfiet)

E227 (Calciumbisulfiet)

E228 (Kaliumbisulfiet)

E230 (Bifenyl, Difenyl)

E231 (Orthofenylfenol, Fenylfenol)

E232 (Natriumorthofenylfenol, Natriumfenylfenol)

E233 (Thiabendazool, Thiabendazol)

E234 (Nisine)

E235 (Natamycine, Pimaricine)

E239 (Hexamine, Hexamethyleentetramine)

E242 (Dimethyldicarbonaat)

E249 (Kaliumnitriet)

E250 (Natriumnitriet, Nitrietzout)

E251 (Natriumnitraat)

E252 (Kaliumnitraat, Salpeter, Nitre)

2006-2024 - Concept & Coding: Debbie Lavreys & Daniël Teunkens