E420

Sorbitol, Sorbitolstroop, Sorbitolsiroop, Dulcitol, Glucitol

Bereiding/oorsprong:
Sorbitol is een kunstmatige zoetstof op suikerbasis (zogenaamde polyolen). Het wordt gemaakt door druivensuiker, tarwe of maïs met enzymen te behandelen, waarbij een deel van het molecuul wordt vervangen is door een zogenaamde alcoholgroep (de term "alcohol" betekent hier echter niet dat het gemaakt wordt van alcohol of dat het alcohol bevat).
Algemene opmerking:
Sorbitol is een extensieve zoetstof, wat betekent dat het even zoet of minder zoet is dan suiker.
Een deel van de sorbitol wordt opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als fructose. Het resterende deel kan in de dikke darm fermenteren, waarbij gassen vrijkomen. Dit resulteert in krampen en winderigheid.
Het mag niet toegevoegd worden aan voeding voor zuigelingen, aangezien het laxerend werkt bij zuigelingen.
Sorbitol komt bijvoorbeeld in hoge concentraties voor in pruimen, kersen en andere steenvruchten, en in appels en peren.

Dit e-nummer behoort tot de categorie zoetstoffen (E950-E967 + E420-E421).

Dit ingrediënt bevat zeker kunstmatige zoetstoffen

Je kan een eerste stap naar een profiel zetten door de geschiktheid van dit ingrediënt handmatig in te stellen op , , , of door op één van voorgaande icoontjes te klikken.


Toepassing

Dit e-nummer wordt vaak gebruikt in producten van de categorieën kauwgom, cake en taart, borrelhapjes, pepermunt en pastilles, slagroom, beschuiten, wafels en graanrepen

Dit e-nummer wordt gebruikt in 69 producten, waaronder Special K reep chocolade (Kellogg's), Familiewafels (Lotus), Ster wafels (Steg-Jola), Fruit chewing-gum (Jetgum) en Pasta frutta (Haribo).

Bekijk de 69 producten die E420 bevatten.


Verwante ingrediënten

E420...

2006-2024 - Concept & Coding: Debbie Lavreys & Daniël Teunkens