Speltseitan

Bereiding/oorsprong:
Speltseitan is een bereiding op basis van speltbloem, sojasaus, kombu en kruiden en mogelijk ook koji en/of gember. Er wordt een deeg gemaakt door water en bloem te mengen, waarna het herhaaldelijk uitgespoeld wordt zodat het zetmeel en de zemelen gescheiden worden van de gluten. Het uiteindelijk resultaat is een zeer elastisch deeg. Dit wordt een tijdje gekookt in een bouillon van sojasaus en allerlei kruiden.
Algemene opmerking:
Speltseitan is een speciale variant van gewone seitan, dat met tarwebloem gemaakt wordt, ipv speltbloem. Het eiwitgehalte van spelt ligt wat lager dan die van tarwe, maar de gluten zijn dan weer makkelijker verteerbaar.
Aangezien seitan reeds gegaard is tijdens het productieproces, is het mogelijk om seitan op te eten zonder het nogmaals te moeten opwarmen.
Seitan is wat men noemt "een vleesvervanger". Het bevat zeer veel eiwitten; zelfs meer dan de meeste vleessoorten. Daarenboven bevat het geen cholesterol.

Je kan een eerste stap naar een profiel zetten door de geschiktheid van dit ingrediënt handmatig in te stellen op , , , of door op één van voorgaande icoontjes te klikken.


Toepassing

Dit ingrediënt wordt in geen enkele categorie van producten veel gebruikt.

Dit ingrediënt wordt gebruikt in Speltworst snack (Bertyn).


Verwante ingrediënten

Speltseitan...

2006-2024 - Concept & Coding: Debbie Lavreys & Daniël Teunkens