Voedingszuren (E260-E297 + E322-385)

Voedingszuren verhogen de zuurtegraad van een product, versterken de werking van antioxidanten en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.

Toepassing

Voedingszuren worden vaak gebruikt in producten van de categorieën toastjes, smeerkaas, margarine, bakken en braden, borrelhapjes, compote, sportdrank, hagelslag, graanrepen, plantaardige yoghurt met vruchten, chocoladerepen, frisdrank, dressing, boter, cake en taart, wafels, oplosdrank, instant sauzen, mayonaise, koekjes, instant maaltijden, snoep en suikerwaren, kauwgom, overige sauzen, mousse, slagroom, brood, jam, pizza's, smeerpasta, yoghurt met vruchten, kant en klare sauzen, nootjes, kwark, koffie, suiker, siroop, rijstwafels, plantaardige melk, ontbijtgranen, roomijs, groentesap, instant soep, pepermunt en pastilles, vinaigrette, chocolade- en fruitmelk en speculaas

E-nummers

E260 (Azijnzuur, Acetaat)

E261 (Kaliumacetaat)

E262 (Natriumacetaat, Natriumwaterstofdiacetaat, Natriumdiacetaat)

E263 (Calciumacetaat)

E270 (Melkzuur, Lactaat)

E270 vanuit een plantaardige basis (Melkzuur vanuit een plantaardige basis, Lactaat vanuit een plantaardige basis)

E280 (Propionzuur)

E281 (Natriumpropionaat)

E282 (Calciumpropionaat)

E283 (Kaliumpropionaat)

E284 (Boorzuur)

E285 (Borax, Natriumtetraboraat)

E290 (Kooldioxide, Koolzuur, Koolzuurgas)

E296 (Appelzuur, Malonaat, Malaat)

E297 (Fumaarzuur, Fumaraat)

E322 (Lecithine, Fosfatitylcholine)

E322 uit koolzaad (Koolzaadlecithine)

E322 uit plantaardig materiaal (Lecithine uit plantaardig materiaal)

E322 uit raapzaad (Raapzaadlecithine)

E322 uit soja (Sojalecithine)

E322 uit zonnebloem (Zonnebloemlecithine)

E325 (Natriumlactaat)

E326 (Kaliumlactaat)

E327 (Calciumlactaat)

329 (Magnesiumlactaat)

E330 (Citroenzuur, Citraat)

E331 (Mononatriumcitraat, Dinatriumcitraat, Trinatriumcitraat, Natriumcitraat)

E332 (Monokaliumcitraat, Trikaliumcitraat, Kaliumcitraten, Kaliumcitraat)

E333 (Monocalciumcitraat, Dicalciumcitraat, Tricalciumcitraat, Calciumcitraat)

E334 (Wijnsteenzuur, Tartraat, Wijnzuur)

E335 (Mononatriumtartraat, Dinatriumtartraat, Natriumtartraten)

E336 (Monokaliumtartraat, Dikaliumtartraat, Kaliumtartraten)

E337 (Natriumkaliumtartraat)

E338 (Fosforzuur, Orthofosforzuur)

E339 (Natriumfosfaten, Natriumorthofosfaten)

E339i (Natriumdiwaterstoffosfaat, Mononatriumfosfaat, Mononatriumorthofosfaat)

E339ii (Dinatriummonowaterstoffosfaat, Dinatriumfosfaat, Dinatriumorthofosfaat)

E339iii (Trinatriumfosfaat, Trinatriumorthofosfaat)

E340 (Kaliumfosfaten, Kaliumorthofosfaten)

E340i (Monokaliumfosfaat, Monokaliumorthofosfaat)

E340ii (Dikaliumfosfaat, Dikaliumorthofosfaat)

E340iii (Trikaliumfosfaat, Trikaliumorthofosfaat)

E341 (Calciumfosfaten, Calciumorthofosfaten)

E341i (Monocalciumfosfaat, Monocalciumorthofosfaat)

E341ii (Dicalciumfosfaat, Dicalciumorthofosfaat)

E341iii (Tricalciumfosfaat, Tricalciumorthofosfaat)

E343 (Magnesiumfosfaat)

E345 (Magnesiumcitraat)

E350 (Natriummalaat, Natriumwaterstofmalaat)

E351 (Kaliummalaat)

E352 (Calciummalaat, Calciumwaterstofmalaat)

E353 (Metawijnsteenzuur)

E354 (Calciumtartraat)

E355 (Adipinezuur)

E356 (Natriumadipaat)

E357 (Kaliumadipaat)

E363 (Barnsteenzuur)

E380 (Triammoniumcitraat, Ammoniumcitraat)

E385 (Calciumdinatrium-EDTA)

2006-2024 - Concept & Coding: Debbie Lavreys & Daniël Teunkens